L’Arxiu Municipal existeix des de la creació de la ciutat medieval (segle xiv), amb la ciutat i per a la ciutat. És la Casa de la Memòria, el lloc on es guarden els documents amb informació sobre com s’ha anat organitzant i construint Sant Feliu de Guíxols; sobre els fets i les persones que han format part de la seva història.
Sant Feliu de Guíxols és la ciutat on vivim, l’escenari protagonista de la nostra vida. És el lloc on ens sentim vinculats de manera més immediata o directa, però alhora és com un farcell atapeït, ple d’una gran diversitat d’elements que, dia a dia, anem descabdellant.

divendres, 18 de novembre del 2011

Un coet a Sant Feliu de Guíxols

Reg. 1376. Fons de l'Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols. Autor desconegut

L'any 1924 es va celebrar, a la platja de Sant Feliu de Guíxols, una festa marítima a benefici de la societat de salvament de nàufrags. El diumenge 17 d'agost a la tarda es celebraren regates a rem entre embarcacions de pesca de 8 metres de mànega i 6 rems a l'interior del port. Després, es realitzà un simulacre de salvament de nàufrags emprant-se el canó llançacaps "Lyle", els coets "Spandau" i altres estris. Tot  per fer més real el simulacre. La feines de recerca i classificació que portem a terme en els fons de l'Arxiu Municipal ens han portat a identificar aquesta imatge com el moment precís en que es va disparar un dels coets "Spandau". 

La rampa llançacoets "Spandau"  havia arribat l'any 1906 per reemplaçar el canó "Dawson" com a llançacaps. El coet "Spandau" era un cilindre de ferro de 16 kg de pes amb un abast de 500 m. Es tractava de portar un cap fins a l'embarcació en perill per establir un lligam amb terra i així, per un sistema d'andarivell i una cistella de rescat, portar els homes en perill a terra.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada