L’Arxiu Municipal existeix des de la creació de la ciutat medieval (segle xiv), amb la ciutat i per a la ciutat. És la Casa de la Memòria, el lloc on es guarden els documents amb informació sobre com s’ha anat organitzant i construint Sant Feliu de Guíxols; sobre els fets i les persones que han format part de la seva història.
Sant Feliu de Guíxols és la ciutat on vivim, l’escenari protagonista de la nostra vida. És el lloc on ens sentim vinculats de manera més immediata o directa, però alhora és com un farcell atapeït, ple d’una gran diversitat d’elements que, dia a dia, anem descabdellant.

dilluns, 7 de juliol del 2014

Tricentenari de la Guerra de Successió. La Cacera Reial


Compte de les despeses de l’any 1710 realitzades per la vila de Sant Feliu amb motiu de la vinguda del rei a Llagostera i per a la cacera reial a Sant Grau. Les despeses inclouen tant els queviures subministrats com el pagament als 30 homes que arranjaren els camins de Sant Grau.

Una de les manifestacions palatines més corrents durant el segle xviii foren les caceres reials. Una d’aquestes caceres es va celebrar amb motiu de la vinguda de l’arxiduc Carles a Girona. Els jurats de la vila de Sant Feliu es veieren en l’obligació de col·laborar en les diverses despeses que una cacera d’aquestes dimensions comportava. L’arxiduc s’establi a Llagostera mentre que la cacera es desenvolupava als boscos propers a Sant Grau. Les despeses, que el clavari de Sant Feliu va anotar amb rigor, inclouen el pagament a 30 homes enviats per arreglar els camins de Sant Grau i el subministrament de diversos queviures als caçadors: vi, arròs, pa, sucre, bacallà. Així com els condiments necessaris: pebre, canyella, safrà, nous moscades, etc. Però també trobem altres despeses com són els 12 sous pagats al mossèn Rafel Durban per anar a Sant Baldiri a dir missa pels treballadors que estaven arreglant els camins. El pagament a 5 homes per a traginar roba per fer los llits en Llagostera. O, fins i tot, les “gracies” reials, que també corrien a càrrec de la vila de Sant Feliu. Així, els jurats hagueren de pagar al flequer de la vila la confecció de 12 pans de sou que el rei va donar a 12 presoners francesos que s’enviaven a Palamós.


L’import total de la cacera reial pagat per la vila de Sant Feliu va pujar a 143 lliures i 6 sous. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada